Rólunk

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mátészalkai Tagintézménye a Mátészalkai Járásban található. A szakszolgálat működési területe a Mátészalkai Járás valamennyi, azaz 26 települése: Fábiánháza, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Hodász, Jármi, Kántorjánosi, Kocsord, Mátészalka, Mérk, Nagydobos, Nagyecsed, Nyírcsaholy, Nyírkáta, Nyírmeggyes, Nyírparasznya, Ópályi, Ököritófülpös, Őr, Papos, Rápolt, Szamoskér, Szamosszeg, Tiborszállás, Vaja, Vállaj. 

Az intézményünk a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 18 §. (1) alapján köznevelési intézmény, mely „a szülő és a pedagógus nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény feladatainak ellátását” segíti. 

Intézményünk a 26 település nevelési-oktatási intézményeivel együttműködve biztosítja a Mátészalkai Járás 0-18 éves (nappali tagozaton 23 éves) korosztályú gyermekeinek ellátását. 

2006-ban, a Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás vállalkozott a pedagógiai szakszolgálat megszervezésére, amelynek már korábban is voltak hagyományai Mátészalkán. Az addig 1985 óta Nevelési Tanácsadóként működő intézményt átvette, és a szakszolgálati tevékenységeket 26 településre szervezték meg. Így Mátészalkán a Szatmári Kistérségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 2006. január 1-én jött létre. 2013. január 1-én a kistérségek megszűnésével, és a járások megalakulásával fenntartóváltás következett be intézményünknél. A 2013. szeptember 1-vel létrehozott jogutód intézmény a megye kisebb és nagyobb településein működő szakszolgálati intézményekből áll össze. Az alapító okirat szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szerkezeti felépítése a következő: Székhelyintézmény, Megyei Tagintézmény, 13 Tankerületi/járási Tagintézmény, és 4 Telephely. Mi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mátészalkai Tagintézményeként működünk azóta. 

Szakszolgálati épületünk jól megközelíthető, akadálymentesített, Mátészalka város központjában található. Épületünk meglehetősen régi, műszaki állapota nem teljesen megfelelő. Rendelkezünk 3,5 terápiás és vizsgáló szobával, egy tagintézmény vezetői szobával, irattári, irodai helyiséggel, egy teakonyhával, és mellékhelyiséggel a dolgozók és külön a gyermekek részére. Intézményünk jól felszerelt, a diagnosztikus és terápiás eszközök viszonylag széles tárházával rendelkezünk. 

Intézményünkben nagyon fontos a feltétel nélküli elfogadás, a biztonságot nyújtó, harmonikus, szabadon lebegő figyelemmel átitatott légkör megteremtése. Elengedhetetlen számunkra, hogy a hozzánk kerülő gyermekek képességeit, személyiségét maximális mértékben kibontakoztassuk, és olyan élményekben részesítsük őket, melyek elősegítik gyógyulásukat. Az egyéni, kulturális és szerepkülönbségeket igyekszünk minden körülmények között tiszteletben tartani, tevékenységeink során a diszkrimináció mentességre törekszünk.
Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .